VERSLAG SHOW MAART 2017

Op 25 maart jongstleden werd de Vintage Veenendaal gitarenbeurs gehouden in De Basiliek te Veenendaal. Een fantastische locatie met veel allure, maar met tegelijkertijd een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Al vóór 10 uur stonden er rijen met mensen te wachten om als eerste naar binnen te mogen om de eerste en beste deals te maken. Het werd dan ook een hele drukke dag!

De Basiliek was afgeladen vol met gitaren, versterkers, effecten, parts, CDs, boeken, plectrums en nog veel meer. Met bijna 90 standhouders, afkomstig uit Belgie, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Zweden en uiteraard Nederland, mag Vintage Veenendaal met recht de grootste vintage gitarenbeurs van Europa genoemd worden.

De nadruk lag zoals altijd op vintage instrumenten, zowel elektrisch als akoestisch, maar naast vintage waren er zeker ook nieuwe gitaren, versterkers en andere materialen te bewonderen. Er waren zeer zeldzame instrumenten te vinden, in verschillende prijscategorieen, maar de beurs was vooral dé plek waar je je 'oude' gitaarvrienden ontmoet en een hele dag lekker kunt bijpraten over alles wat met (oude) gitaren te maken heeft.

Het is niet ongebruikelijk om een aantal bekende gitaristen en/of muzikanten te zien op Vintage Veenendaal. Leif de Leeuw, Britt Janssen (beiden van 'De Leif de Leeuw Band') traden samen op met Sonny Hunt (USA). Sonny is een Blues-Rock gitarist met uitmuntende technische vaardigheden, die hij liet zien op Vintage Veenendaal's 'Open Podium'. Leif de Leeuw werd vorig jaar uitgeroepen tot de Beste Blues(rock) Gitarist van de Benelux! Het was echt een genot voor het oor om naar hen te mogen luisteren. De meiden van Luminize, gesponsored door Max Guitar, gaven 2 keer een optreden, en ook het jazz/blues trio Walter van Zijl, Ko Kantorowitz en Richard Keizer waren van de partij. Brian Sydney demonstreerde zijn blokschaaf slide guitar en CMW amps demonsteerde hun gitaarversterkers. Een vol programma op het 'Open Podium' dus!

Volgens de kenners waren er bijzonder veel vintage gitaren te zien. Jean-Francois Huiban (FR) had een 1929 Martin 2-17 meegenomen. Ulli Hausmanns liet een mooie serie Artur Lang jazzgitaren zien. London Vintage Guitars showde een prachtige 1970 Zemaitis Acoustic met handgeschreven letters van Tony Zemaitis. Anders Anderson (SE) bracht een Gretsch model 6120 uit 1958 mee, alswel een fantastische stratocaster uit 1964 in Candy Apple Red. Woodstock Guitars (DK) had een prachtige stand met o.a. een 100% originele Stratocaster uit 1955, een 50's Kay Barney Kessel, een 1968 Gibson SG en een Epihpone Coronet uit 1964. David Treloar (UK) had een zeer zeldzame Gibson L4 uit het allereerste productie jaar 1912 meegenomen, maar ook een Washburn Parlour gitaar uit 1895. Vintage Guitars France (Benoit Debroize) had ook geweldig mooi materiaal bij zich zoals een Gretsch 6120 uit 1962, een Gibson ES-175 uit 1952, een blonde Guild X50 uit 1956 en een superunieke Knutsen Convertible uit 1909! Vintage ten top dus! Teveel om op te noemen. Maar naast vintage gitaren waren er zeker ook een heel aantal nieuwe(re) gitaren te zien in de stand van o.a. Elferink Guitars, Panucci Guitars, Tree of Life guitars en Heeres Gitaarbouw. License plate guitars vond je in de stand van Gumbo Guitars, waar je een nieuw product kon vinden: de fretted 4-string, hand-crafted license plate guitar.

Op de ‘Foto’s’ pagina vind je een link naar ons webalbum met bijna 400 foto's!! Neem gerust een kijkje, is echt de moeite waard! Je kunt ook hier klikken voor een 10 min durende videoimpressie van de show, gemaakt door Peter Aerts.

Buiten het feit dat de 2 zalen afgeladen vol waren met gitaren en versterkers, werden er ook nog heel wat gitaren meegenomen door bezoekers aan de show. Vaak om deze te laten taxeren om daarna mogelijk door te verkopen. Maar er was ook een aparte zaal, de ’Guitar Market' waar bezoekers gratis hun eigen gitaar (max 1pp) konden exposeren en van die mogelijkheid werd goed gebruik gemaakt! In het webalbum kun je zien welke gitaren er zoal door de bezoekers werden aangeboden.

Er werden twee Vintage Veenendaal Cups uitgereikt: één voor de ’Meest Authentieke Vintage’ gitaar van de show, en één voor de ’Meest Bizarre’ gitaar. De juryleden waren Frans Overkleeft (NL) van The Guitar Farm en Stratos Pergamalis (DE). De Cup voor de Meest Bizarre gitaar van de show ging naar de American Guitar Store, voor hun 'Meatloaf' Paul Crook gitaar, gekocht in de USA. Voor wat betreft de Cup voor de Meest Authentieke Vintage gitaar was het duidelijk dat de Cup deze keer naar een basgitaar zou gaan, maar er was veel discussie over welke het zou worden. Op een goede 2e plaats eindigde uiteindelijk een Precision Bass van Woodstock Guitars uit Denemarken, maar de Cup voor de Meest Authentieke Vintage gitaar werd gewonnen door Edwin Huik van Bass Connection voor zijn 1958 Fender Precision Bass!

Edwin had jaren geleden zijn zinnen gezet op een volledig originele, en van een eerste eigenaar komende, 1958 Fender Precision Bass in de kleur 2-tone Sunburst. Dat was volgens Edwin zoeken naar een halve naald in 3 hooibergen! Maar de aanhouder wint en na 'slechts' 10 jaar heeft hij zijn strooptocht kunnen beeindigen met de aanschaf van deze zeldzaam goede 1958 Precision. Een paar jaar geleden organiseerde Edwin samen met gitaarblad De Bassist een Precision Bass meeting, waar hij samen met zijn basmaten Jan Hollestelle, Herman Deinum, Manuel Hugasen en Willem Huetink al hun Precision bassen, gebouwd tussen 1953 en 1979 bewonderd en bespeeld heeft. Zijn 1958 Precision Bass werd toen tot de 'Holy Grail' bestempeld en dus was de Vintage Veenendaal Cup voor Edwin een extra bevestiging van het gevoel dat hij altijd al koesterde voor deze basgitaar. Nogmaals gefeliciteerd Edwin!

Tijdens de verloting werden, mede met dank aan Dirk Witte Music Store, North End, Papa's Plectrums en Vintage Guitar Show Veenendaal, een heel aantal prijzen aangeboden. Nadat de meeste bezoekers hun verlotingsbriefje in de bus hadden gedaan werden om 16.00 de winnaars getrokken. En de gelukkige winnaars waren:

      • Ibanez electrische gitaar, jumpstart pakket: Ankie Wesselingh
      • Setje snaren en plectrums: Harry Herfst en R. Mertens
      • Fender Clip-on chromatic Tuner: Zoltan Bangyorgyi en Wessel Pranger
      • Ibanez/Gibson T-shirts: Ronald Vermeer, Koos Vorstenbos en Marcel Reijman

       Gefeliciteerd allemaal!

 

Om 17.00 uur ‘s middags zat de dag er weer op. We hebben als organisatie enorm veel positieve reacties mogen ontvangen en dat doet ons goed! We kijken alweer uit naar de volgende show die gehouden wordt op;

23 september 2017, wederom in De Basiliek.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes aangaande Vintage Veenendaal, volg ons dan graag op Facebook door hier te klikken of het Facebook icon in de linkerkolom van deze pagina te gebruiken. Wil je nog meer lezen of zien over de maart editie van Vintage Veenendaal, kijk dan gitaarblad 'Gitaar Plus' erop na of kijk hier voor een verslag geschreven door Reverb.

Tot de volgende keer!

Mirjam Nievers,
mede namens het Vintage Veenendaal team